
Türkiye’deki son gelişmeleri, tam demokratik ve laik bir Türkiye isteyen, demokrasi, laiklik ve hukukun üstünlüğünden yana olan bizleri kaygılandırıyor.
Gazeteci İsmail Saymaz, 2013 Gezi Parkı protestolarındaki rolü nedeniyle “hükümeti devirme girişimine yardım etmekle” suçlanarak gözaltına alındı. Son aldığımız haberlere göre, gazeteciler Elif Akgül ve Ercüment Akdeniz İstanbul’da, meslektaşımız Yıldız Tar ise Ankara’da gözaltına alındı. Gazeteciler hakkında 24 saat avukatla görüş yasağı getirildiğini öğrendik.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve büyük olasılıkla cumhurbaşkanlığı seçimlerinde muhalefetin adayı olması beklenen Ekrem İmamoğlu (CHP) ise sabahın erken saatlerinde tutuklandı. Devlet Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İmamoğlu’nun bir sonraki seçimlerde kendisini yenebileceğini artık kesin olarak biliyor. CHP ise bu durumu bir “darbe girişimi” olarak nitelendiriyor. Muhalefet partisi CHP’nin lideri Özgür Özel, televizyonda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin şu anda “bir sonraki potansiyel cumhurbaşkanına karşı bir darbe girişimi” yaşadığını söyledi.
Bu tutuklama olayı, artık Türkiye’nin sınırlarını aşmış durumda. Alman hükümeti, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve çok sayıda kişinin tutuklanmasını, Türkiye’de demokrasi açısından ciddi bir gerileme olarak değerlendirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sebastian Fischer, “Tutuklama, İstanbul Belediye Başkanı’na yönelik artan yasal baskıların bir parçasıdır. Bizim için demokratik ilkelere ve hukukun üstünlüğüne saygı, işleyen bir demokrasinin temel koşuludur” dedi.
Avusturya Dışişleri Bakanlığı da tutuklamayı eleştirdi. Bakanlık, sosyal medya platformlarında yaptığı paylaşımda, “Hukukun üstünlüğüne saygı ve güçlü bir sivil toplum, Türkiye’nin Avrupa ile ilişkileri açısından hayati önem taşıyor!” ifadelerine yer verdi. Avrupalı siyasiler bu antidemokratik süreci eleştirse de, Avrupa’nın Türkiye’deki otoriterleşme sürecine (doğrudan olmasa da) yönelik izlediği stratejiler, ne yazık ki bu süreci besleyen unsurlardan biri olmuştur.
Ülkemizde meydana gelen son gelişmeleri, cumhuriyet, demokrasi, laiklik ve hukukun üstünlüğünden yana olan tüm vatandaşlarımız gibi kaygıyla izlemekteyiz. Hukukun siyasi amaçlara alet edildiği algısı, tüm çevrelerde yaygınlaşmaktadır. Seçmenin verdiği oyların değersizleştirilmesi, kayyım uygulamaları, ulusal iradeye, ekonomiye, toplumsal barışa ve ülkemizin dünyadaki itibarına büyük zarar vermektedir.
Medyaya, yerel yönetimlere, ekonomi dünyasına, sivil toplum kuruluşlarına, üniversitelere ve kültür-sanat camiasına yönelik hukuki ve siyasi baskılara artık son verilmelidir.
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği olarak, adaletin ve hukuk devletinin özgürce karar verme yetkisine geri dönmesini talep ediyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesinin önüne, her zaman olduğu gibi bugün de dimdik duracağız.
2002 yılından beri Avrupa çapında faaliyet gösteren Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) olarak, tüm dünyaya “Gazetecilik suç değildir!” diye haykırıyor ve özellikle Türkiye’deki gazetecilerin yalnız olmadığını herkesin bilmesini istiyoruz. AKP’nin iktidarda olduğu 23 yılda, tüm kurumların tahrip edildiğini ve laiklik ilkelerinin uygulanmadığını açıkça görmekteyiz. Buna karşın biz gazeteciler, gerçeği yazmaktan hiçbir zaman vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz!
Tutuklu ve hükümlü tüm meslektaşlarımızın serbest bırakılmasını burada bir kez daha talep ediyoruz: Gazetecilik suç değildir!
Özgür basın susturulamaz!
Türkiye’de sansüre son, gazetecilere özgürlük!
Türkiye’deki gazeteciler yalnız değildir!
Gazetecilerin özgür olduğu, demokrasinin rafa kaldırılmadığı, tam demokratik ve laik bir Türkiye özleminin gerçekleştiği bir Türkiye istiyoruz.
Avrupa Türk Gazeteciler Birliği
Yönetim Kurulu adına
Başkan Recai Aksu