“Avrupa’da infaz timi” iddiası: Alman hükümetinden açıklama bekliyoruz!

BASIN AÇIKLAMASI

Erk Acarer saldırısı tüm boyutlarıyla aydınlatılsın: Almanya’daki Türkiye kökenli gazeteciler hedefte mi? 

Federal Almanya’nın başkenti Berlin’de alçakça bir saldırıya uğrayan gazeteci Erk Acarer olayından kısa bir süre önce Hollanda’da gazeteci Peter R. De Vries’in sokak ortasında başından vurulması, Avrupa’da özgür basına yönelik saldırıları da gündeme taşımış oldu. 

Demokrasinin ve basın özgürlüğünün beşiği olarak bilinen Almanya gibi Avrupa ülkelerinde gazetecilere yönelik meydana gelen peş peşe saldırıların yankısı sürerken ortaya serilen son iddialar, tartışma ve endişeleri daha da alevlendirdi.

Gazeteci Ahmet Nesin, İngiltere, Almanya ve Hollanda’da bulunan kişilere karşı eylem yapılmasıyla ilgili bir mektubun İngiltere’de yakalandığını iddia etti. 43 kişilik bir listeden söz eden Nesin söz konusu listede gazetecilerin, subayların ve akademisyenlerin yer aldığına dair iddialara dikkat çekti. 

Saldırıya uğradıktan sonra görevine dönen gazeteci Erk Acarer’in hazırladığı ancak bu hafta sunmadığı “Haber Peşinde” programının ikinci bölümüne konuk olan Artı Gerçek yazarı ve ARTI TV programcısı Ahmet Nesin’in suç duyurusu gibi iddialarına yönelik olarak Berlin’den ise henüz hiçbir açıklama gelmedi.

Kısa bir süre sonra ise sosyal medyada “Jitemkurt” adlı bir hesap, infaz timinin listesinde yer alan isimleri içeren bir paylaşımı Instagram’da yayınladı. 

O listede kimler yok ki… Can Dündar, Erk Acarer, Ahmet Nesin, Cevheri Güven, Ferhat Tunç…

Avrupa’nın göbeğinde Türkiye’nin saygın bir gazetecisine arkasında “infaz” kuşkusu bulunan bir saldırı gerçekleştiriliyor. Hemen sonrasında yine Türkiye’nin bir başka saygın gazetecisi 43 kişilik infaz timi listesini dillendiriyor. 

Son olarak da sosyal medyada Jitemkurt ya da Jitemer gibi hesaplar, hedef gösterir gibi  gazetecilerin adlarını vererek infaz edilecekler listesi paylaşıyor. 

Avrupa’da görev yapan Türkiye kökenli gazetecilerin örgütlendiği Avrupa Türk Gazeteciler Birliği (ATGB) olarak Alman hükümetinden tüm bu iddialar karşısında acilen ve detaylı bir açıklama yapmasını talep ediyoruz. 

Bu iddiaların değerlendirmeye alınıp alınmadığını öğrenmek, hakkımızdır. 

Yine Erk Acarer saldırısının da tüm detaylarıyla aydınlığa kavuşturulmasını talep ediyoruz. 

Türkiye’deki siyasi krizin ve korku ikliminin yansımalarını bundan sonra Federal Almanya Cumhuriyeti’nde de tecrübe etmemek için resmi makamlar acaba ne tür önlemler alıyor? Ya da alıyor mu?

Almanya’daki Türkçe medya ve Türkiye kökenli gazeteciler tehdit altında mı? Evetse, bu tehlikenin boyutları nedir? Söz konusu infaz timi iddiaları ve öldürülecek gazeteciler listesi eğer doğruysa, Alman hükümeti bu yönde nasıl tedbirler aldı?

ATGB olarak Berlin’den ivedilikle konuyla ilgili net ve somut bir açıklama talep ediyor, Erk Acarer ve ailesine ise geçmiş olsun ve dayanışma dileklerimizi iletmek istiyoruz.

ATGB Yönetim Kurulu