Televizyon kanallarının yerini „App“ler mi alacak?

Klasik televizyonculuk tarih olmak üzereyken, İnternet televizyonculuğu son yılların en gözde sektörlerinden biri haline geldi.
Apple’ın Ceo’su Tim Cook 2015 yılında yeni bir devrimin müjdesini vermişti: Geleceğin televizyon kanalları „App“ler!
Cook televizyonların kurulduğundan bu yana yerinde saydığını ve izleyicilere 50 yıldan beri sadece kanallar tarafından sunulan programları seyretmekten başka bir şans bırakılmadığına işaret ederek, „Doğrusal televizyon sona erdi. Cep telefonu dünyasında geçtiğimiz yıllarda büyük değişiklik olduysa şimdi sırada televizyonlar var. Akıllı telefonlarda olduğu gibi televizyonlarda da sayısız App olacak. Bunlar sadece oyun ya da hava durumu uygulamaları değil aynı zaman da teelvizyon kanalları olarak karşımıza çıkacak“ dedi.
Buna göre SVoD (Subscription-Video-on-Demand) sunucuları „App“lere binlerce film yükleyebilecekler.
Seyirciler aylık ücret karşılığında istediklerini istedikleri saatte izleyebilecekler.
Netflix, Hulu, Apple TV gibi platformlar, kullanıcılarının mobil olarak, canları istediğinde ve istedikleri programı seçerek TV seyretme olanağı sağladığı için, şimdiden tercih sebebi.

Yeni çağ televizyonculuğun devleri: Netflix, HBO, Amazon
Önümüzdeki birkaç yıl içinde 3 ya da 4 dev kuruluş pastayı aralarında bölüşecek.
Netflix, Amazon ve HBO başta gelen isimler arasında yer alıyor.
Geleneksel televizyonlar klasik izlenme oranlarını hesaplarken, SVoD ile sunucuları bir programı kaç kişinin izlediğini, her seyirci ne zaman ve nerede ne kadar süre programı izlediğini de saptayabilecekler. Yani her bir izleyicinin zevkini tam olarak analiz edip, tam da ona göre biçilmiş teklifler sunabilecek.

Geleneksel televizyonun birkaç yıl ömrü kaldı
Bu durumda ARD, ZDF, RTL ve Sat 1 gibi kanallara ne olacak?
Uzmanlar bu kanalların daha birkaç sene dayanabileceklerine dikkat çekerek 3 ila 49 yaş grubunun internet televizyonculuğunu tercih ederken, 50 yaş üzerinin geleneksel televizyon kullanmaya devam ettiğini de bildiriyorlar.
İçerik o kadar sığ ki artık ona „ütü televizyon“ deniyor
İnternet televizyonculuğunda sunulan programların geleneksel televizyonculuğa nazaran çok daha derinlikli, çok daha detaylı ve zengin içerikli olduğunu da vurgulayarak, günümüz klasik televizyonlarının sunduğu programların yüzeyselliği nedeniyle özellikle kadın izleyicilerin seyrederken bir yandan da ütü yaptıkları için geleneksel televizyonlara „Ütü Televizyonları“ dendiğine de işaret ediyorlar.
Geleneksel televizyonculuğun tamamen öldüğünü söylemek mümkün değil ancak ciddi bir dönüşümün eşiğinde olduğumuz da görülüyor. 1885’te kurulan ve TV yayıncılığının her aşamasına şahitlik eden AT&T şirketi 93 yaşındaki Warner Bros’u 85,4 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Anlaşma, Time Warner’ın borçları da dâhil olunca 108,7 milyar dolara çıkmış olacak.
Time Warner, son yıllarda Game of Thrones gibi büyük çapta hayranlık kazanan yapımların yer aldığı HBO ve CNN televizyonunun da sahibi aynı zamanda ve dijitalleşmenin başlatılabileceği ‘doğru adres’. Böylece asırlık iki şirket, günceli yakalayabilmek üzere güçlerini birleştirmiş oluyor.